*  Groot internationaal aanbod van koopwoningen
*  Handige informatie, ervaringsverhalen en columns
*  Onmisbare handboeken, producten en diensten
Home Landen-Webwinkel HUIS & aanbod Magazine Gratis Digizine Adverteren Inloggen
 


Een energiecentrale op je eigen dak!

Zonnepanelen:
installatietips van een professional

DEEL 2: DE INSTALLATEUR

Waarom nog steeds aanklooien met olie, gas en steenkool als er elke ochtend in het oosten een onuitputtelijke bron van gratis energie opkomt?

Zonnepaneel-installateur

Om die zonne-energie in elektriciteit om te zetten, hoef je alleen wat zonnepanelen op je dak te laten installeren. Maar waar moet je dan zoal rekening mee houden?

Een interview met Jeroen Leijdens, een zonnepaneelinstallateur uit het Brabantse Oosterhout.

'verkeerde informatie leidt vaak tot verkeerde keuzes'

Twee jaar geleden was er nog nauwelijks een markt voor zonnepanelen. Het waren vooral maatschappelijk betrokken hobbyisten die het een mooi idee vonden dat ze hun eigen energie opwekten. Dat het maar niet echt van de grond wilde komen, kwam vooral omdat de Nederlandse overheid aan het begin van dit millennium alle subsidiemogelijkheden voor zonne-energie had stopgezet. Een flinke klap voor de zonnepaneelindustrie. Lange tijd was de animo dan ook klein om bedrijfsmatig in deze industrie aan de slag te gaan.

Ook het bedrijf van Jeroen Leijdens, Van D-Installaties, was aanvankelijk zeer voorzichtig. Voordat dit bedrijf monteurs ging opleiden om zonnepanelen te kunnen installeren, werd er eerst een uitgebreid marktonderzoek gedaan. Hoewel er toen nog geen goede boterham mee viel te verdienen, was al wel duidelijk dat er een grote kans was dat de overheid weer een subsidieprogramma zou gaan opstarten. En dat gebeurde inderdaad. Sinds vorig jaar zijn er verschillende subsidiepotjes beschikbaar, en sindsdien staat de agenda van Leijdens vol met afspraken.

"Die subsidie is op dit moment cruciaal. Ik merk dat er tegenwoordig veel mensen geïnteresseerd zijn. Als ik nu tijdens verjaardagsfeestjes vertel dat ik zonnepanelen installeer, krijg ik meteen allerlei vragen. Zonne-energie heeft totaal geen geitenwollensokkenimago meer."

Veel onzin

Op internet is ontzettend veel informatie te vinden over zonnepanelen. Alleen is er volgens Leijdens ook veel onzin te lezen, vooral over de soorten panelen en het rendement. "Zonde, want verkeerde informatie leidt vaak tot verkeerde keuzes. Om ervoor te zorgen dat er voortaan betere voorlichting over zonnepanelen komt, pleit ik dan ook voor een overkoepelende organisatie. Het liefst een die ook keurmerken uitdeelt, zodat consumenten meteen kunnen zien welke bedrijven kennis van zaken hebben."

Brandgevaar

Als je van plan bent om voor je elektriciteit zelfvoorzienend te worden, ben je er niet met een paar zonnepaneeltjes. Leijdens: "Een gemiddeld huishouden verbruikt al snel 3000 kWh per jaar, en om dat op te kunnen wekken, heb je zo’n 25 tot 28 vierkante meter dakoppervlakte nodig.

Hoek meten door zonnepaneel-installateur  


En dan hebben we het uiteraard over een dak met een goede hellingshoek dat mooi op het zuiden staat. Een plat dak is op zich praktisch omdat je daar de mogelijkheid hebt om de ideale hoek te creëren met de bevestigingsbeugels. Check vooraf wel of de dakbedekking nog in goede staat verkeert. Het zou toch jammer zijn als je de hele constructie na een jaartje weer moet afbreken omdat de dakbedekking moet worden vervangen."

Een dak dat helemaal vol ligt met zonnepanelen, is eigenlijk een kleine elektriciteitscentrale die enorme hoeveelheden stroom kan opwekken. "Als de zon volop schijnt, levert dat schrikbarend hoge stroompieken op. De installatie is dan geen kwestie meer van een lasdoosje en een kabeltje, tenzij je het risico wil lopen dat je dak afbrandt. Roep in zo’n geval altijd deskundige hulp in. Als je zelf zonnepanelen op een verkeerde manier installeert, kan dat overigens ook gevolgen hebben voor de garantie."

Het is trouwens niet zo dat je als handige doe-het-zelver nooit zelf aan de slag kunt gaan met zonnepanelen. Er zijn bouwpakketten te koop, die er als een soort van meccano uitzien. Als je er daar een of twee van wilt installeren, hoeft dat geen problemen op te leveren. Maar of je daarmee een optimaal rendement haalt, is natuurlijk een andere vraag…

Pruttelende Ferrari

Een ander punt van aandacht is de omvormer. Dit is een kastje dat de zonne-energie omzet in elektrische stroom. Als de capaciteit van dit apparaat niet aansluit bij het vermogen van de zonnepanelen, heeft dit dramatische gevolgen voor het rendement. Leijdens vergelijkt het met een Ferrari die wordt uitgerust met de motor van een oude Lada. "Zelfs in de meest optimale omstandigheden zul je daar nooit echt vaart mee kunnen maken. Houd er bovendien rekening mee dat de omvormer een kortere levensduur heeft dan de panelen. Na zo’n 15 jaar zul je die moeten vervangen."

Omdat de panelen zelf geen mechanische onderdelen hebben, zijn die bijna niet kapot te krijgen. Ze moeten zeker 25 jaar zonder haperingen meegaan. En al die tijd kun je thuis je eigen elektriciteit opwekken.

zonnepaneel-installateurs op het dak

Teruglopende meter

Naast het feit dat zonne-energie duurzaam, onuitputtelijk en schoon is, zorgt het ook voor een grotere bewustwording van het eigen elektriciteitsverbruik. De zelf opgewekte zonnestroom die een huishouden niet zelf nodig heeft, kan namelijk worden teruggeleverd aan de elektriciteitsmaatschappij. Hier ontvang je een specifiek bedrag voor, dat ervoor zorgt dat de panelen zich extra snel terugverdienen. Dit wordt mooi geïllustreerd door de elektriciteitsmeter. Als de zonnepaneelinstallatie daaraan wordt gekoppeld en er daadwerkelijk stroom wordt teruggeleverd, gaat de teller meteen beduidend langzamer lopen. Als de zon fel schijnt, kan de teller zelfs teruglopen, en veel mensen kunnen daar uren naar kijken, met een grote glimlach...

Stroombehoefte

De toekomst voor zonne-energie ziet er volgens Leijdens rooskleurig uit. "Duitsland heeft een enorme voorsprong op Nederland, en het is gewoon jaloersmakend om te zien hoeveel banen en bedrijvigheid de zonne-industrie daar heeft opgeleverd. Maar in ons land wordt het ook serieuzer. Langzaam maar zeker beginnen ook grotere bedrijven zich weer voor de productie en installatie van zonnepanelen te interesseren. De markt begint zich steeds meer te sluiten. Als het zo doorgaat, zal zonnestroom binnen tien jaar goedkoper zijn dan grijze stroom, zonder dat er nog subsidiegelden bij hoeven."

zonnepaneel-installateur meten de zonnepanelen

Het idee dat mensen steeds bewuster met energie omgaan en dat er daardoor ook minder behoefte komt aan grote zonnepaneelinstallaties, lijkt hem minder waarschijnlijk. "Natuurlijk gaan mensen anders tegen elektriciteit kijken. Ook wij besteden veel aandacht aan besparingsadviezen. Een dak heeft maar een bepaald oppervlak, en soms is dat onvoldoende om de energievraag volledig te dekken. Als je dat op kunt lossen door een huis met energiezuinige LED-lampen te verlichten, is dat natuurlijk fantastisch. Maar verder denk ik eerlijk gezegd dat de energiebehoefte alleen maar zal toenemen. Vooral als er straks grootschalig elektrische auto’s en scooters op de markt komen. Die moeten allemaal thuis opgeladen worden, en dat vraagt steeds meer van de capaciteit van de thuiscentrales."

Daar zit natuurlijk wel wat in: de uitvinding van de benzinemotor heeft er destijds ook niet voor gezorgd dat mensen minder tijd besteden met reizen. Integendeel. En net als de auto zal ook het zonnepaneel binnen afzienbare tijd bereikbaar worden voor een steeds groter deel van de wereldbevolking. Wat dat betreft is het maar goed dat de zon nog brandstof genoeg heeft om 5,5 miljard jaar te blijven schijnen. We kunnen dus nog even vooruit.

Lees ook: Een zonnige toekomst - Deel 1: De duurzame groothandel