Logo HUISenAANBOD.nl
international properties realty logo second homes logo emigration
logo logo logo UW HUIS VERKOPEN ?

Een villa kopen in JAVEA aan de Costa Blanca - SpanjeJávea – Provincie Alicante – Costa Blanca

Denk je erover om in Jávea een huis te kopen? Dan kies je voor een van de meest zonnige plekken van Spanje en aan de Costa Blanca (zie tabel). Dankzij het aan de noordzijde gelegen natuurpark Montgó ligt de plaats zeer beschut. Dit kustmassief stijgt tot ruim 750 meter boven zeeniveau uit. Er is veel minder hoogbouw dan in bijvoorbeeld Benidorm en het is ruim opgezet. Je zult hier dus vooral veel villa’s en vrijstaande huizen vinden. Maar uiteraard is er ook nog voldoende keus als je liever een appartement koopt, hoewel dit soort objecten de onroerend goed markt in Jávea niet domineert.

Gunstige ligging

Xábia wordt deze gemeente in het Valenciaans genoemd. Onder andere vanwege het prettige klimaat en de gunstige ligging ten opzichte van twee vliegvelden is het zeer in trek als woonplaats voor een tweede huis. Het vliegveld van Alicante is slechts 100 kilometer zuidwaarts en vijf kwartier rijden via de tolweg. Valencia Aeropuerto is maar 25 kilometer verder, maar dan in noordelijke richting. Je rijdt er 5 minuten langer over dan vliegveld Elche/Alicante. De eerstvolgende plaats noordwaarts is Denia, dat aan de andere kant van het Montgógebergte is gelegen. Ten zuiden van Jávea ligt Moraira.

Huizenprijzen

Doordat Jávea zeer gewild is bij overwinteraars en andere woningzoekenden, liggen de huizenprijzen hier wel wat hoger dan in andere nabijgelegen gemeenten. Dit zal echter altijd zo blijven, dus uw investering is waardevast. Daarbij geniet je van een gevarieerde kuststrook, bergen, uitzicht over zee tot zelfs Ibiza bij helder weer, veel eetgelegenheden waar voor een spotprijs kan worden gegeten, oneindige hoeveelheid vrije tijdsbestedingen etcetera.

Onderwijs

Heb je schoolgaande kinderen? Wanneer ze tussen de 2 en 18 jaar zijn, kunnen ze desgewenst ook kiezen voor een internationale school: Xábia International College. Maar er zijn meer internationale scholen in de regio, zoals Rainbow - a Steve Jobs School Jávea . Dit is een British International Private School, waar je overigens ook Nederlandstalig onderwijs en Nederlandse lessen voor alle leeftijden kunt volgen: RainbowNED. Of kies voor The Lady Elisabeth school. Daarnaast kun je je kinderen uiteraard prima naar een Spaanse school laten gaan. Wat je ook kiest: je hoeft er nooit ver voor te rijden!

Cultuur

Hoewel Jávea geliefd is vanwege het aangename klimaat, de natuur (zie onder tab ‘vrije tijd’)en vele buitenactiviteiten, neemt ook cultuur een belangrijke plek in. Dat is op zich niet verwonderlijk, want er zijn bewijzen gevonden dat het oord reeds 30.000 jaar geleden werd bewoond door nomadische volken. De invloeden van verschillende tijdperken sindsdien, kenmerken de huidige cultuur. Xábia beschikt vooral over erfenissen uit de Middeleeuwen, met name binnen de architectuur (lees meer over dit onderwerp onder het tabblad ‘historie’.)

Jaarlijkse Evenementen en Feesten

Dankzij het levendige verleden met verschillende soorten bevolkingsgroepen, zijn er tal van jaarlijkse evenementen en festivals. Alleen al in januari zijn er verschillende festiviteiten, zoals de Drie Koningen, de San Antonio Feesten en het herdenkingsfeest van San Sebastián (volgens legenden Xŕbia\'s Beschermheer) waarbij onder andere kermis, parades, stierenrennen, optredens van kinderen en sportactiviteiten een rol spelen. In februari volgt dan het carnaval met later die maand ‘Baixada’ een optocht (Jesús Nazareno) van de Ermita del Calvario aan de Iglesia San Bartolomé.

Met Pasen is er een ambachtsmarkt in het oude centrum. Van eind april tot begin mei vinden de feesten plaats ter ere van Jesús Nazareno. Er worden bijvoorbeeld kruizen gemaakt van bloemen en er is een processie (‘Pujada’) waarbij Jezus Nazareno naar de Ermita del Calvario wordt gebracht.

Juni staat in het teken van Hogueras de San Juan, waarbij de komst van de zomer wordt gevierd met vuur(werk), stierenrennen, parades, water en muziek, sportieve activiteiten en het offeren van bloemen.

16 juli is de feestdag van Virgen del Carmen die vooral middels een processie gevierd wordt in veel plaatsen langs de oost- en zuidkust van Spanje. Tegenwoordig wordt ze geëerd als beschermvrouw van zeelieden, vissers en zelfs van duikers.

Direct hierna volgt het kleurrijke Moros y Cristianos, een meerdaags feest ter herinnering aan het cultuurrijke verleden van (de strijd tussen) Moren en Christenen.

Sinds 1996 vindt er gedurende het laatste weekend van juli Ajedrez Viviente (levend schaakspel) plaats. Het is een theatervoorstelling opgevoerd door kinderen van 6 tot 14 jaar op een levensgroot schaakbord. Ieder jaar met een nieuwe verhaallijn en altijd gebaseerd op een echte schaakpartij. Op die manier leren zij en de toeschouwers de geschiedenis van de stad. Augustus is de maand van Virgen de los Ángeles in la Plana en in het 2e weekend van augustus vinden er feesten plaats in Portichol/Portitxol.

Spanjaarden grijpen elke gelegenheid aan om te kunnen feesten en dus wordt ook de zomer middels festiviteiten uitgezwaaid: Mare de Déu de Loreto. Een eerbetoon aan de beschermheiligen Virgen de Loreto en Cristo del Mar. Het uitbundige maritieme feest – dat haar oorsprong heeft in 1850 – wordt wederom gevierd met processies, optochten, vuurwerk (ditmaal vanaf zee), stieren die in zee rennen etcetera...

Het kalenderjaar kan natuurlijk niet worden afgesloten zonder de viering van de geboorte van Jezus. Maar vóór het wereldwijde kerstfeest, is er op 13 december nog een pelgrimstocht van de San Bartelomé kerk naar de sobere kapel Santa Llúcia uit de vroege 16e eeuw bovenop een heuvel bij Jávea. In de Middeleeuwen richtten mensen zich tot de heilige Santa Llúcia in de hoop dat ze hen tegen oogziekten zou beschermen. Ook het feest is sober van karakter en omvat zowel religieuze als populaire festiviteiten. Noemenswaardig bij dit feest is de ‘Chocolatada’: iedere deelnemer krijgt na de mis boven op de heuvel warme chocolademelk en snoep!

Sportief en actief

Dankzij het aangename klimaat, zijn veel buitenactiviteiten mogelijk. In de natuurparken zijn wandelroutes uitgezet. Je kunt korte wandelingen maken of een dag(deel) de langere routes lopen. Onderweg kun je genieten van prachtige uitzichten op bergen, kust en zee.

Datzelfde geldt voor (mountainbike) fietsroutes. Vanwege de prachtige natuur zeer de moeite waard. Sommige routes gaan langs een aantal van de 15 ‘miradores’, andere over bijv. het Montgó-massief.

Uiteraard zijn bijna alle watersporten mogelijk: duiken en snorkelen in het heldere water, zeilen of met een motorjacht langs de idyllische kust, de mooiste grotten ontdekken met een kayak of kano, jetskiën, (wind)surfen of Suppen, waterskiën tot zelfs flyboarden. Voor wie dat te extreem is: gaan vissen kan uiteraard ook!

Maar goed, wat kan je er eigenlijk NIET doen? Je kunt namelijk ook nog kiezen uit bergbeklimmen en abseilen, canyoning, (mini)golfen, paardrijden, karten, tennissen, squashen, fitnessen of zelfs een keer gaan paintballen. En als dat nog niet genoeg is, kun je bij een vereniging gaan sporten. Ook denksport: er zijn minstens twee bridgeclubs.

Het mag duidelijk zijn dat door deze lange lijst met mogelijkheden er jaarlijks veel terugkerende sportevenementen plaatsvinden.

Wil je sporten in club- en verenigingsverband? kijk onder het tabmenu ‘wonen’.

Voor de ultieme uitdaging: sinds 2010 is Jávea aangesloten op het netwerk van de pelgrimsroute naar bedevaartsoord Santiago de Compostela aan de andere kant van Spanje. Vanuit Xábia kom je op de Camino de Santiago via de route genaamd ‘Camino del Alba’ die officieel begint bij de haven en aansluit op de historische ‘Camino de la Lana’, de pelgrimsroute in Almansa. Vóór die verbinding daar, loopt de route via plaatsen zoals Jesús Pobre, El Verger, Pego, l’Atzúbia, Villalonga, Lorcha, Albaida en Ontinyent.

>> volgend artikel: Javea - Vrije tijd


VakantiehuizenSpanje.nl © Alle rechten voorbehouden

Javea heeft ca. 320 dagen zon per jaar !

Gemiddelde max. temperatuurGem. aantal uren zon per dag
 Winter  16 6
 Voorjaar  21 8
 Zomer  27 10
 Herfst  24 7

Klik hier voor ons woningaanbod
van 483 villa's en appartementen
te koop in Javea - SpanjeDit is slechts een klein deel van ons aanbod. Wilt u uitgebreid kunnen zoeken klik dan op onderstaande link:

483 huizen te koop in Javea - Spanje
Omhoog