Beschrijving:
Informatie over > Haupt- of Zweitwohnsitz.
Hauptwohnsitz voor vaste bewoning, of Zweitwohnsitz voor vakantiegebruik en/of verhuur.
Er bestaat veel verwarring bij (potentiele) huiseigenaren in Oostenrijk over de regelgeving en
begrippen Hauptwohnsitz en Zweitwohnsitz.
De verwarring wordt nog eens versterkt doordat Oostenrijk NIET onder een noemer aangemerkt kan of mag worden met deze begrippen omdat deze niet in alle Bundeslanden gelijk zijn of überhaupt toegepast worden.
Hauptwohnsitz
Indien er sprake is van een z.g. Hauptwohnsitz- bestemming dan betreft het een gemeentelijke bestemming op een object die voorziet dat hier slechts vaste bewoning is toegestaan.
Zweitwohnsitz
Indien er sprake is van Zweitwohnsitz dan mag het betreffende object periodiek bewoont worden en eventueel ook verhuurd aan derden door de eigenaar. Een vaste bewoning is dan eveneens toegestaan maar is geen voorwaarde. Daarnaast zijn er nog objecten, kavels en of gebieden waar Zweitwohnsitz met toeristisch karakter van toepassing zijn. Hier mag slecht periodieke bewoning plaatsvinden incl. verhuur aan derden, echter vaste bewoning is dan uitgesloten.
Berichtgeving in de Telegraaf van 31-januari-2014 heeft de indruk gewekt dat de regelgeving voor geheel Oostenrijk gelijkgesteld is en dat is pertinent onjuist.
Om buiten de vakantieseizoenen het fenomeen van spookdorpen tegen te gaan bestaat er bij diverse gemeenten in de Bundeslanden als Salzburgerland en in toenemende mate ook in Tirol de laatste jaren een sterke voorkeur voor het uitgeven en handhaven van Hauptwohnsitz bestemmingen. Max ca. 10% van de bestemmingen binnen de gemeenten mogen nog uit Zweitwohnsitz bestaan. Het ontbreekt echter aan duidelijke en eensluidende regelgeving mede in het kader op het recht van vrijheid van handelen en persoonsverkeer voor burgers binnen de EU.
Voor het Bundesland Karinthie, waar wij voornamelijk werkzaam zijn, kunnen wij u gerust stellen.
Indien u een object koopt en voornemens bent dit permanent te gaan bewonen (Hauptwohnsitz) dan meld u zich aan bij de betreffende gemeente na aankoop en overlegt hier het uitschrijvingsbewijs van de gemeente waar u tot dan toe uw hoofdbewoning heeft gehad. U ontvangt dan uw z.g. Meldezettel waarmee uw nieuwe hoofdverblijf is geregistreerd. Meer is het niet.
Koopt u een object voor vakantiegebruik dan is er sprake van het z.g. Zweitwohnsitz.
Ook nu meld u zich aan bij betreffende gemeente met de mededeling dat u de nieuwe eigenaar bent van het object echter dat uw hoofdverblijf elders is b.v. in Nederland. U dient dan vervolgens een Zweitwohnsitzabgabe (belasting voor het hebben van een 2e woning) en een Pauschalierte Ortstaxe (vast bedrag voor toeristenbelasting) te betalen. Dit zijn gemeentelijke belastingen die per gemeente kunnen verschillen. De Zweitwohnsitzabgabe is een bedrag per maand die naar rato van de m2 woonoppervlak wordt berekend. De Pauschalierte Ortstaxe is een bedrag per jaar waarvoor u net zo vaak als u wilt het huis mag benutten zonder hier dan nog eens de toeristenbelasting per dag te moeten betalen. Beide bedragen zijn veelal te vinden op Homepages van de gemeenten onder de kop Steuern und Abgaben.
Verhuur.
Verhuur van de woning is hierbij vanzelfsprekend ook toegestaan. Verhuur tot 10 bedden valt onder privé verhuur waarover geen inkomsten belasting betaald behoeft te worden. In sommige gevallen kan het eventueel interessant zijn i.v.m. btw terugvordering om verhuur onder de 10 bedden als verhuurbedrijf aan te merken. Let wel, bij deze vorm van bedrijfsmatig verhuur zal over een periode van 10 jaar minimaal 2 jaren winst aangetoond moeten worden omdat het anders onder de noemer “Liebhaberei “ wordt aangemerkt en er een verrekening door de Oostenrijkse fiscus volgt voor alle btw afdrachten over deze periode.
Onze werkwijze
Uiteraard informeren wij bij elk door ons bemiddeld object voor u nadrukkelijk vooraf bij betreffende gemeenten of er mogelijkerwijs bezwaar bestaat voor het aankopen van het betreffende object voor Haupt- dan wel Zweitwohnsitz gebruik en informeren u vooraf duidelijk over de status.
Dit ter 100% duidelijkheid voor u en voorkoming van vervelende onverwachte situaties achteraf.
Helaas kunnen wij e.e.a. NIET laten opnemen als bepaling in een koopcontract omdat het eenvoudigweg GEEN wettelijke bestemmingsbepaling betreft in het Bundesland Karinthie.
Tot Slot
Wij van InterProject hebben slechts belang bij een 100% duidelijke en zorgeloze aankoop door u van het beoogde object. Zaken die aan de orde zijn, zowel bouwtechnisch als in het kader van plaatselijke wet en regelgevingen die van belang zijn, krijgt u van ons ruimschoots voor aankoop aangereikt/gemeld waardoor u ten allen tijde uw aankoopbeslissing gedegen kan overwegen.
Geen kat in de zak, Geen lijken in de kast, geen gedoe achteraf, wij willen u na aankoop ook recht in de ogen kunnen blijven kijken en bij gelegenheid niet met een boog om u heen moeten lopen!