Logo HUISenAANBOD.nl
international properties realty logo second homes logo emigration
logo logo logo UW HUIS VERKOPEN ?

Landenvergelijk Polen versus Slowakije


In deze rubriek geven makelaars informatie over de huizenmarkt in specifieke landen. Dit keer nemen we Polen en de Slowakije onder de loep.

POLEN

Polen

Polen is een land van tegenstellingen. Er zijn zowel hoge bergen als enorme vlakke toendra’s met uitgestrekte moerassen. In het oosten van Polen bevinden zich wouden met de hoogste en oudste bomen van Europa. Daar kom je nog wisenten tegen, een bizonsoort die elders in Europa is uitgestorven.

Polen

In het noordwesten van Polen liggen de Mazuren: met duizend meren het grootste merengebied van Europa. In het noorden tref je parelwitte stranden aan zee. Meer naar het zuiden en westen, liggen bergmassieven met pieken van wel 2500 meter hoog. Uiteraard zijn daar veel skigebieden.

Waarom Polen?
‘Dit land heeft voor toeristen erg veel te bieden. Niet alleen natuur, maar ook een gastvrije en vriendelijke volksaard. De algemene sfeer die in Polen heerst is te vergelijken met die van de jaren vijftig en zestig in Nederland. Mensen zoeken veel contact met elkaar en zijn heel behulpzaam. In veel opzichten is het land wel te vergelijken met Frankrijk, hoewel ik het idee heb dat Poolse mensen vaak nog iets hartelijker zijn dan de Fransen. Ook zijn de Polen wat nuchterder.

Het voordeel van Polen is dat het land zo uitgestrekt is, en dat er nog veel mooie gebieden zijn die niet of nauwelijks toerisme kennen. Er zijn locaties met verschillende gradaties van toerisme. De echt toeristische gebieden zijn vrij geconcentreerd. Polen is een van de landen met de meeste nationale parken van Europa.

In tegenstelling tot wat men vaak denkt, beschikken Polen tegenwoordig over alle luxe die wij ook in Nederland kennen: snel internet, kabeltelevisie, enorme megastores, en luxe winkelcentra. En alles is nieuw. Dat is ook een groot voordeel.’

Polen versus Slowakije - Kaart van Polen

Hoe staat het met de huizenprijzen?
‘In Polen zijn de verschillen in huizenprijzen enorm. In Warschau, de hoofdstad, liggen de prijzen al op zo’n 2000 tot 3000 euro per vierkante meter voor een woning in onafgewerkte staat, en met een zeer klein tuintje. In het buitengebied liggen de prijzen uiteraard veel lager. In een toeristische omgeving kun je al een leuke vrijstaande woning kopen voor zo’n 100.000 euro.

De prijzen per vierkante meter woonoppervlak liggen tussen de 400 en 1000 euro voor een nette woning met een groot stuk grond. In vergelijking met Nederland zijn de woningen over het algemeen vrij groot. Het goedkoopste kasteeltje dat wij kunnen aanbieden, kost slechts 157.000 euro en het duurste kasteel staat te koop voor ruim anderhalf miljoen euro.’

Kunt u schetsen hoe het leven in Polen eruitziet?
‘Voor een groot land als Polen is het natuurlijk lastig om een antwoord te geven op deze vraag. Over het algemeen zijn de Polen gezellig en gastvrij, vooral in de gebieden buiten de steden. Maar dat geldt overigens niet voor elke locatie. Daarom is het belangrijk dat mensen zich vooraf ook over een bepaald gebied laten informeren.’

Landenstreekvergelijk: Polen - Slowakije/ Polen

Wat zijn de opvallendste verschillen tussen Polen en Slowakije?
‘Het belangrijkste verschil is de afstand vanaf Nederland. Na 800 kilometer zit je al in een van de mooiste gebieden van Polen. De afstand naar Slowakije is bijna het dubbele. De prijzen liggen in Polen wel wat hoger, maar Polen is ook wat verder ontwikkeld dan Slowakije.

Qua vriendelijkheid en natuurschoon zijn de twee landen wel met elkaar te vergelijken. Maar Polen is natuurlijk een stuk groter en biedt wat meer culturele mogelijkheden. Verder kent Polen een beter snelwegennet.’

Welke valkuilen zijn er bij de aankoop van onroerend goed?
‘De grootste valkuil is de taal. Hierdoor ontstaan vaak misverstanden tijdens het koopproces. De omvang van deze valkuil wordt vaak onderschat. Wij krijgen dan ook regelmatig vragen van mensen die zonder professionele hulp totaal gestrand zijn en ons vragen om de problemen op te lossen. Meestal gaat dit over de specifieke aankoopprocedure die voorheen noodzakelijk was voor kopers die niet Pools zijn. In Polen hebben Poolse mensen, die dit ook vaak niet weten, het idee dat alles wel te regelen is. Ze hebben vaak zoiets van: we komen er vanzelf wel achter. Dat is echt typerend voor de Poolse cultuur en heeft natuurlijk ook zijn charme. Maar het gevaar is groot dat dit ook helemaal mis kan gaan.

Zo kon een buitenlander tot het jaar 2016 geen landbouwgrond kopen. Daarvoor waren weer allerlei ingewikkelde constructies mogelijk, zoals het oprichten van een B.V., maar daar zitten voor de gewone particulier te veel nadelen aan. Daarom is het dus heel belangrijk om er zeker van te zijn dat het vastgoed als geheel een bouwbestemming heeft.

In tegenstelling tot wat sommigen beweren, is het niet zo dat je vastgoed kunt kopen dat vervolgens toch nog eigendom blijkt te zijn van iemand anders. In Polen worden tegenwoordig alle eigendomsregisters nationaal verzameld en opgeslagen. In deze database staat tevens alle informatie met betrekking tot hypotheekrecht, eigendomsrecht en erfpacht.

Elke notaris in Polen is verplicht deze informatie eerst na te gaan alvorens de koop te sluiten. De notaris is verantwoordelijk voor het op de juiste en rechtmatige wijze sluiten van de koop. Hij stelt de koopovereenkomst op. Elke andere wijze van verkoop dan via de notaris is dus niet rechtsgeldig. Als de koop buiten de notaris om is afgesloten, kun je dus in grote problemen raken.

Als beide partijen tot koop overeengekomen zijn, is het wel gebruikelijk om een aanbetaling te doen van ongeveer 10% van de koopsom. Dit wordt vastgelegd in een voorlopige koopovereenkomst. Deze kun je eveneens het best afsluiten bij de notaris.

Voor de aanbetaling zijn er verschillende mogelijkheden. Een makelaar in Pools vastgoed die op de hoogte is van de Poolse wetten en gebruiken kan je hierover goed voorlichten, aangeven wat de mogelijkheden zijn en je behoeden voor mogelijke problemen.’

Landenstreekvergelijk: Polen - Slowakije / Polen

Hoe reageren Polen op de komst van Nederlanders?
‘Positief. De Nederlanders die naar Polen komen, zijn over het algemeen toeristen of mensen die een eigen bedrijf starten. Beiden zorgen voor een goede bron van inkomsten, en zijn dus meer dan welkom. Daarbij zijn de meeste Polen niet zo zeer op zich zelf. Wij hebben in ieder geval nog nooit klachten gehoord. Integendeel. Wij krijgen vaak enthousiaste verhalen te horen over de enorme gastvrijheid van Poolse mensen.’

SLOWAKIJE

NB0806_Slowakije.jpg

Slowakije ligt in het hart van Europa, omgeven door Oostenrijk, Tsjechië, Polen, Hongarije en Oekraďne. Met een oppervlakte van ongeveer 50.000 vierkante kilometer is het ruim een kwart groter dan Nederland terwijl het aantal inwoners ‘maar’ 5,5 miljoen is.

Het Slowaakse landschap is zeer gevarieerd. Als je vanuit het westen naar het oosten reist, tref je een steeds wisselend landschap dat ruiger en ruiger wordt. Aan de westkant liggen de langgerekte bossen van de Karpaten, daarna volgen de lage en hoge Tatra en de bossen van de Beskiden in het uiterste oosten. Slowakije is een van de meest bosrijke landen in Europa.

Waarom Slowakije ?
‘Toch vooral om de ruimte en de natuur. Er zijn veel natuurgebieden en bergen die het ook mogelijk maken om te skiën. In het oosten zijn ruige gebieden waar nog wolven en beren rondlopen.

Maar meer landinwaarts is het landschap wat lieflijker. Daar zijn heuvels, grote akkers en landelijke dorpjes. Slowakije maakt momenteel een goede ontwikkeling door. Er zijn in het hele land grote supermarkten gebouwd. En vanaf 1 januari gaat het land zelfs als een van de eerste nieuwe EU-lidstaten over op de euro.’

Landenstreekvergelijk: Polen - Slowakije- Kaart Slowakije

Hoe staat het met de huizenprijzen?
‘Die beginnen al bij 10.000 tot 15.000 euro. Daar krijg je dan een oude woning voor die nog helemaal moet worden opgeknapt. Meestal zit er ook een leuk perceel bij van zo’n 1000 tot 2000 vierkante meter. Als je een woning zoekt die aan onze westerse eisen voldoet, dan kom je met 40.000 euro al een heel eind. Uiteraard gaat het daarbij om woningen op het platteland. In de grote steden, zoals hoofdstad Bratislava, gelden natuurlijk totaal andere prijzen.

Door de komst van de euro zijn de prijzen over het geheel genomen al wel wat gestegen. Slowakije is zo groot dat er nog ruimte genoeg is om woningen te bouwen. Maar ik verwacht wel dat de woningprijzen nog wat verder zullen stijgen.’

Landenstreekvergelijk: Polen - Slowakije - Slowakije

Kunt u schetsen hoe het leven in Slowakije eruitziet?
‘Het land is volop in beweging. Er is economische voorspoed en veel werkgelegenheid. Overal worden dorpjes opgeknapt. Vanwege de mooie natuur en recreatiemogelijkheden komen er ook veel toeristen. Tegelijkertijd is het leven gemoedelijk en kent Slowakije nog veel tradities.’

Welke valkuilen zijn er bij de aankoop van onroerend goed?
‘Het koopproces in Slowakije is niet zo ingewikkeld, maar je kunt beter wel een advocaat in de arm nemen om alles van begin tot eind te regelen. Hij kan ervoor zorgen dat een huis inderdaad op jouw naam wordt gezet. Niet onbelangrijk natuurlijk, want pas als de woning in het kadaster staat ingeschreven, ben je de officiële eigenaar.

Sinds de toetreding van Slowakije in 2004 kunnen alle inwoners van de EU in Slowakije een woning op hun naam laten zetten. Het koopproces duurt niet lang. De periode van de ondertekening van het definitieve koopcontract tot de registratie in het kadaster duurt maar twee weken. Wanneer een bedrijf nodig is om uw aankoop te registreren, zal het doorgaans drie weken langer duren.’

Landenstreekvergelijk: Polen - Slowakije - Slowakije

Hoe reageren Slowaken op de komst van Nederlanders?
‘Over het algemeen reageren ze heel positief. Het ligt er natuurlijk ook aan hoe je het zelf aanpakt. Als je naar Slowakije komt om de rijke westerling uit te hangen, zul je niet zo snel vrienden maken. Maar als je open staat voor de Slowaakse cultuur en ook de taal een beetje probeert te spreken, dan zul je merken dat de mensen ontzettend vriendelijk en behulpzaam zijn.’