Logo HUISenAANBOD.nl
international properties realty logo second homes logo emigration
logo logo logo UW HUIS VERKOPEN ?

18 Tips voor kopen en wonen in Duitsland


 Duitsland

  1. In Nederland doet de makelaar een suggestie voor de verkoopprijs, maar in Duitsland bepaalt de verkoper dat vaak zelf. Daardoor staan veel woningen voor een te hoge prijs te koop.

    Kijk daarom wat er nog meer in de omgeving te koop staat en vergelijk vervolgens de prijzen. Het gebeurt nog wel eens dat huizen voor twintig procent onder de vraagprijs worden verkocht.

  2. In vergelijking met Nederland zijn de prijzen van Duitse huizen wel wat realistischer. Woningen zijn hier altijd wat minder snel in waarde gestegen, maar daardoor zijn ze hun geld vandaag de dag nog steeds meer dan waard.

  3. Voordat je een huis koopt, kun je beter even bij de gemeente informeren of er nog bepaalde infrastructurele zaken op de planning staan. In Duitsland betaal je als bewoner namelijk mee aan een nieuwe riolering of een nieuwe bestrating. Dat kunnen bedragen van duizenden euro’s zijn. Maar als je het vooraf checkt, kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan.

  4. In Duitsland bestaat er niet zoiets als een voorlopig koopcontract en ontbindende voorwaarden. Als je een deal hebt, ga je naar de notaris en als je eenmaal getekend hebt, kun je er niet meer op terugkomen. Je kunt behoorlijk in de problemen komen als je al te nonchalant een handtekening zet.

    Vooraf moet je dus goed weten of je een woning wel kunt financieren. Laat je daarom ook niet overhalen door makelaars die er alles aan doen om je zo snel mogelijk het koopcontract te laten ondertekenen. Zij zijn vooral uit op de provisie die ze opstrijken. Als je eenmaal hebt getekend, zit je er echt aan vast. Dan is er geen weg meer terug.

  5. Probeer vooral Duits te praten. Het maakt niet uit als je fouten maakt. De lokale bevolking vindt het geweldig als je hun taal probeert te spreken.

  6. Het is niet moeilijk om contact te krijgen met de nieuwe buren. Dankzij de traditie van de nachbarschaft zoeken buren elkaar geregeld op. Als een echtpaar een jubileum viert, maken de buren een grote krans met zilveren of gouden roosjes. Er komen dan ook broodjes en borrels op tafel en vaak loopt het tijdens de voorbereidingen al uit op een feestje.

    Als je in een kleinere gemeenschap gaat wonen, houd er dan rekening mee dat buren een beroep op je kunnen doen. Bij bruiloften, begrafenissen en andere belangrijke gebeurtenissen wordt van de buren verwacht dat ze een helpende hand bieden. Het is zelfs zo dat de meeste mensen niet eens een uitvaartverzekering hebben.

    Buren spelen een belangrijke rol bij de organisatie en bijkomende werkzaamheden. Dat betekent dat je de nodige verplichtingen hebt. Daartegenover staat uiteraard dat je ook altijd op hulp van de buren kunt rekenen.

  7. Het gemeenschapsleven speelt zich vooral in de verenigingen af. Er wordt dus veel gedaan in verenigingsverband. Dat kan een goede manier zijn om wat sneller in te burgeren. Ook de vele feesten zijn daar zeer geschikt voor.

  8. De grondprijzen bepalen voor een groot gedeelte de prijzen van de woningen. Bouwgrond is uiteraard een stuk duurder dan weidegrond.

  9. In Duitsland is het veel makkelijker om zelf een woning te laten bouwen. De vergunningsaanvraag is een stuk eenvoudiger. In principe kan een woning binnen een half jaar klaar zijn. Daarbij kun je echt het huis bouwen dat je wilt. Let wel op dat er per bouwgemeente grote verschillen kunnen zijn.

    Zo is het in de ene gemeente toegestaan om een huis met alle soorten en kleuren stenen te bouwen, terwijl een gemeente verderop daar specifieke richtlijnen voor heeft. Dat kan betekenen dat je bijvoorbeeld alleen rode bakstenen mag gebruiken.

    Let dus goed op de locale bouwvoorwaarden. Bij het ‘Bau-ambt’ op het gemeentehuis zijn alle voorschriften op te vragen.

  10. Er zijn verschillende nieuwbouwlocaties. Veel Nederlanders kiezen voor de zogenaamde woonparken net over de grens. Sommige projectontwikkelaars doen voorkomen alsof bijna alle kavels verkocht zijn terwijl dat feitelijk niet zo is. Daarom is het handig om dat vooraf goed te onderzoeken. Je kunt bijvoorbeeld proberen om contact op te nemen met de eigenaar van een verkochte kavel.

  11. Gezien de verschillende valkuilen bij de aankoop van Duits onroerend goed, vooral bij nieuwbouwwoningen, is het aan te raden om zoveel mogelijk door de makelaar af te laten wikkelen. Uiteraard is het daarbij zaak om vooral met een goede makelaar in zee te gaan, dus niet met iemand die alleen op snel gewin uit is.

  12. Duitse banken en hypotheekverstrekkers stellen andere voorwaarden. Zij geven nooit een financiering van 100%, en sinds de wereldwijde kredietcrisis zijn de eisen alleen maar strenger geworden. Meestal financieren zij maar 80 tot 90 procent van de koopprijs.

    Het is lastig om een Duitse woning via een Nederlandse bank te financieren. Voorheen kon dat door de RABO-bank buitenlandhypotheken, maar dat is na de kredietcrisis sterk afgebouwd. De ABN-AMRO verstrekte nog een lange tijd hypotheken aan mensen die per maand minimaal 5.000 euro netto verdienen of tenminste 100.000 euro aan spaargeld hebben. Voor actuele informatie moet je echt even googelen omdat op dit vlak de markt voor hypotheken flink aan wijzingen onderhevig is.

  13. Laat je niet al te snel verleiden om een karakteristiek vakwerkhuis te kopen. De stijl is weliswaar apart en erg typerend, maar vaak moet er het nodige aan gebeuren en dat wordt nog wel eens onderschat. Daarbij zijn vaak de isolatiewaarde en elektrische toestand niet meer van deze tijd.

  14. Als je een oud pand koopt, is de kans groot dat je een omvangrijk renovatieproject te wachten staat. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar als er een ‘Denkmalschutz’ op de woning zit, kun je beter nog even goed nadenken of je er wel aan wilt beginnen. Zo’n pand valt dan namelijk onder monumentenzorg. Zij stellen strenge eisen en voorwaarden aan de verbouwing.

    Veel moet in originele staat blijven of juist in de oude staat teruggebracht worden. Durf je het aan, zorg dan vooral voor een nauwe en vooral goede samenwerking met de betrokken instantie. Ga in ieder geval nooit zomaar ergens van uit.

  15. Een bouwtechnische keuring is zeker aan te raden. Het kost vaak maar een fractie van de aanschafprijs en kan veel ellende besparen. Zo kwam er ooit bij een huis naar voren dat de isolatie compleet weg was gegeten door wasberen. Kosten van herstel: zo’n 20 duizend euro. Dan is een taxatierapport al snel terugverdiend!

  16. Nederlanders die een horecaonderneming starten, hebben nog weleens de neiging om zich puur op Nederlandse klanten te richten. Schenk echter ook veel aandacht aan Duitsers. Die heb je namelijk in het laagseizoen hard nodig als er geen Nederlandse toerist te bekennen is. Als je daar geen rekening mee houdt, kun je in bepaalde maanden het erg lastig hebben als horecaonderneming.

  17. Je bent gast in het land, dus je zult bepaalde gebruiken en rituelen moeten respecteren. Zo speelt het geloof nog een belangrijke rol, vooral in de dorpen. Daar luiden de klokken wat vaker dan je misschien bent gewend. Er geldt ook de stilzwijgende afspraak dat zondag een rustdag is. In bepaalde gebieden is het dan ook niet verstandig om op zondag je gras te gaan maaien.

  18. Tussen één en drie uur ’s middags geldt op veel plekken nog de traditionele middagrust. Ook dan is het verstandig om niet al teveel lawaai te maken. Voor sommigen is dat misschien vervelend, maar er zijn ook veel Nederlanders die deze vorm van ‘onthaasting’ wel kunnen waarderen.

 

 

Klik hier voor ons woningaanbod
van 293 huizen en appartementen
te koop in Duitsland



Bovenstaande woningen is slechts een klein deel van ons aanbod. Wilt u uitgebreid kunnen zoeken klik dan op onderstaande link:

293 huizen te koop in Duitsland