Logo HUISenAANBOD.nl
international properties realty logo second homes logo emigration
logo logo logo UW HUIS VERKOPEN ?

Gluren bij de Oosterburen - West-Münsterland - Kreis Borken


West-Münsterland - Kreis Borken

Duitsland is groter dan je denkt. En elke streek heeft weer zijn eigen natuur en cultuur. In deze rubriek behandelen we iedere keer een ander deel van Duitsland. Dit keer nemen we een kijkje in Kreis Borken, een district gelegen in het westelijk deel van Münsterland.

 Duitsland

 Duitsland

West-Münsterland is het deel van het Münsterland dat ten westen ligt van de 1200 jaar oude stad Münster. Langs de Nederlandse grens strekt Kreis Borken zich uit van de noordelijk gelegen stad Gronau tot Raesfeld in het zuiden. Dat is ruwweg ter hoogte van Enschede tot Nijmegen. In de Tweede Wereldoorlog ging dit grensgebied gebukt onder bombardementen. Veel historische stadskernen zijn toen vernietigd. Münster zelf is in oude stijl herbouwd. Het Münsterland staat bekend om de 100 waterkastelen. Er is zelfs een 100 Schlösser Radroute, met een lengte van maar liefst 960 kilometer.

Schloss Anholt

Schloss Anholt

2 + 3: Slechts een paar kilometer over de grens ligt dit enorme waterkasteel: Schloss Anholt. De tuinen zijn prachtig en er is een museum. Bovendien kun je nagenieten in het restaurant. Bij mooi weer kan dat op het heerlijke terras aan de slotgracht. Er is zoveel te zien dat je er gerust een dag kunt doorbrengen. En dan blijf je toch gewoon overnachten in een van de hotelkamers.

 Duitsland

4: Behalve dat de Vrede van Münster in 1648 een einde maakte aan de Tachtigjarige Oorlog, werd dit gebied tevens tot onafhankelijk bisdom verklaard. Het bleef daardoor rooms-katholiek.

 Duitsland

5 + 6: In 1441 kreeg Isselburg stadsrechten. De stad werd toen met een muur, vier torens en drie poorten omsloten. Eén toren is bewaard gebleven en inmiddels mooi gerestaureerd.

 Duitsland

 Duitsland

1 + 2: Deze katholieke kerk is in 1785 gebouwd. Het is geïntegreerd met resten van oude stadsmuren en staat in verbinding met de oude toren (afgebeeld bovenaan deze pagina) die sinds kort weer is te bezichtigen. 3: In iedere plaats is veel aandacht voor kunst en cultuur. De kunstwerken vormen een welkome afwisseling voor de vaak robuuste gebouwen.

 Duitsland

4: Een straatje midden in het centrum van Isselburg.

 Duitsland

5: Vaak loop je vanuit de plaatsen zó het weiland in.

 Duitsland

6: Münsterland is ideaal voor fietsers en liefhebbers van paardrijden. Bij Werth ontdekken we Ponyhof Leiting. Je mag gratis het terrein op! We merken het vaker op: je hoeft in Duitsland niet voor alles te betalen. De kinderen willen wel de rest van de middag in de flinke speeltuin vertoeven en eindeloos ritjes op de pony maken (voor slechts een paar euro), maar we moeten verder...

 Duitsland

7: Het 16e eeuwse Schloss Rhede behoort, net als Schloss Anholt, tot de Salm-Salm vorstenfamilie. Het wordt nog door hen bewoond. 8: Dat geldt niet voor het barokke kasteel Ahaus, dat midden in de stad ligt.

 Duitsland

1: De stad Ahaus heeft zelf niet zo veel te bieden. Zelfs het zicht op de kerk wordt belemmerd door een lelijk modern gebouw. Vanaf de drukke winkelstraat in hartje centrum, ben je binnen een paar passen bij het waterkasteel.

 Duitsland

2: Ahaus: De rust overvalt je bijna. Het lijkt een stap terug in de tijd.

 Duitsland

3: Ahaus: Een loket voor kaartjes ontbreekt; we kunnen zo de binnenplaats oplopen en een aangename wandeling maken door het aanliggende park. In het gebouw zit nu een technische academie. Wel kunnen bepaalde delen van het slot worden bezocht.

 Duitsland

6: In een bosrijke omgeving ten zuiden van Barlo ligt Schloss Diepenbrock. Het park is gedeeltelijk vrij toegankelijk, maar voor ons is het te laat voor een wandeling. In plaats daarvan eten we nog iets in het restaurant.

Een stadswoning in Bocholt én een boerderij aan het water

‘Nog veel handwerk en kwaliteit’

boerderij aan het water

Jagen doen ze niet, maar Aart de Graaf en zijn Duitse vrouw Marion zijn wel lid van de schuttersvereniging van Bocholt. Dat lidmaatschap heeft ervoor gezorgd dat ze snel bekend waren met de bevolking van deze Duitse stad. Maar ze ontvluchten het stadsleven regelmatig. Dan zijn ze te vinden in hun idyllische boerderijtje, zo’n zestien kilometer verderop, op steenworpafstand van de Nederlandse grens.

Heen en weer reizen
Aart ontmoette Marion in 1990. Ze had de Duitse nationaliteit, woonde in Bocholt en had het prima naar haar zin in haar thuisland. Emigreren naar Nederland was nicht im Frage. Omdat Aart in Nederland werkte, begon zo een periode van veel heen en weer reizen. Tot 1998. Toen besloot het koppel om zich gezamenlijk in Duitsland te vestigen. En wel in Münsterland. ‘Lekker dicht bij Nederland en ik vind het een heerlijke omgeving met kleine weides en bossen. Ze noemen dit een coulissenlandschap. Bovendien is het een agrarisch gebied. Qua intensiviteit is de veeteelt en landbouw vergelijkbaar met die in Nederland. Er zijn veel provinciale stadjes. Een groot aantal daarvan is in de Tweede Wereldoorlog platgebombardeerd. Monumenten zie je daardoor weinig. Toch zijn er nog mooie steden te vinden.’

Grondig verbouwen
Aart en Marion pakten het meteen goed aan. Ze kochten twee woningen: een stadswoning in Bocholt en een boerderij aan de oever van een dode Rijnarm, op Duits grondgebied, maar wel vlakbij het Nederlandse Millingen. Beide huizen bevonden zich in slechte staat. Om te beginnen haalden ze de boel er volledig uit om alles vervolgens compleet te vernieuwen.

Een klus die een aantal jaar in beslag nam. ‘We hebben praktisch alles zelf gedaan. Maar ik heb van Nederlanders in de omgeving gehoord dat de kwaliteit van bouwers op een hoger niveau ligt dan in Nederland. Er zijn nog veel handwerkfirma’s die bepaalde onderdelen op maat maken. Waar zie je dat nog?’ Ook leuk om te vermelden, is het feit dat de huizen in Münsterland vaak van bakstenen zijn gemaakt. ‘Dat komt door de grote rivieren die door dit gebied lopen. Die leveren de benodigde klei voor de bakstenen. In tegenstelling tot de rest van Duitsland zie je hier dan ook opvallend veel schoon metselwerk. Wat dat betreft lijkt de bouwstijl wel een beetje op die van Nederland.’

In Duitsland werken
Een in biogas gespecialiseerde firma werd drie jaar geleden de nieuwe Duitse werkgever van Aart. Volgens hem loopt Duitsland qua ontwikkeling van duurzame energie jaren voor op Nederland. ‘De regering heeft in 2000 een regeling in het leven geroepen, de Erneuerbare Energien Gesetz, die het opwekken van duurzame energie stimuleert. Ook particulieren die zonne-energie opwekken krijgen daar een vergoeding voor zodra ze die energie terugleveren aan de energiemaatschappij.’

Hoe duurzaam het product van zijn werkgever ook is, om biogasinstallaties aan de man te brengen legt Aart elk jaar de nodige autokilometers af. Voornamelijk in Nederland. ‘Per jaar rijd ik zo’n honderdduizend kilometer. Ik kom overal: van Groningen tot Zeeland. Sinds ik in Duitsland woon en werk, heb ik meer van Nederland gezien dan voor mijn emigratie. Ik vind het nog steeds een prachtig land, maar wel erg vol en vrij duur. Wat dat betreft kun je beter net over de grens wonen.’ En dat doen veel Nederlanders ook. Vooral na de versoepeling van de belastingwetgeving in 2001 zag Aart steeds vaker Duitse nummerborden waar de lettercombinatie NL in stond. Aangezien je een deel van het kenteken zelf mag kiezen, is de conclusie dat het hier hoogstwaarschijnlijk om geëmigreerde Nederlanders gaat natuurlijk snel getrokken.

Traditioneel feestvieren
Grote vraag is natuurlijk: word je als Nederlander wel geaccepteerd in West Münsterland? Aart heeft daarover geen enkele twijfel. ‘Absoluut. Dat is geen enkel probleem. Ik heb zelfs het idee dat je als Nederlander vaak een beetje wordt voorgetrokken. In de tijd dat ik in Duitsland woon, heb ik totaal geen nadelen ondervonden.’ Mocht het integratieproces toch wat moeizamer lopen dan gedacht, dan is het wellicht een idee om lid te worden van de plaatselijke schuttersvereniging. In sommige dorpen is zo’n driekwart van de inwoners lid. Dat kan dus een goede en laagdrempelige manier zijn om in contact te komen met de lokale bevolking.

Daarbij zijn er de jaarlijkse schuttersfeesten, met alle bijbehorende tradities en gebruiken. ‘Die feesten duren twee tot drie dagen. Uiteraard wordt er zo nu en dan een biertje gedronken. Aan het begin van het feest mogen de aanwezigen op een houten vogel schieten. Degene die hem raakt, is de schutterskoning. Hij komt op de troon te zitten en kiest zijn gevolg. Die traditie bestaat al meer dan 700 jaar. Het is mooi om daar deel van uit te mogen maken.’

Onroerend goed TIPS

Waar moet je rekening mee houden als je een woning in West Münsterland wilt kopen?

De prijzen liggen een stuk lager dan in Nederland, maar je moet wel realistisch blijven. Anders wordt het niks. Als koopjesjager maak je de meeste kans in de prijsklasse van 150 duizend tot 180 duizend euro. Daar kun je tegenwoordig in Nederland weinig meer voor krijgen.

Pas op voor Duitse makelaars die je in een Mercedes door half Duitsland rijden en je vooraf een contract voor een zoekopdracht laten ondertekenen. Zij zijn vooral uit op de provisie die ze opstrijken als je een van die woningen daadwerkelijk gaat kopen. Dat is de enige reden waarom ze je zoveel mogelijk panden laten zien.

Als je op korte termijn een pand in Münsterland doorverkoopt, zul je niet direct verlies maken. Maar je moet niet verwachten dat de mensen meteen in rijen voor de deur staan om je huis te kopen.

De meeste Nederlanders zoeken hier een ruim huis met een groot perceel. Maar dat heeft wel consequenties voor de energie- en waterrekening. Met de stijgende prijzen is dat iets om vooraf rekening mee te houden. Nu scheelt het dat Duitsland subsidies geeft voor duurzame energiebronnen, zoals zonnepanelen. Verder raad ik iedereen aan om de tuin met grond- of oppervlaktewater te sproeien. Zo kun je de kosten van waterverbruik binnen de perken houden.

zonnepanelen

4: Duitsland heeft een heel gunstig subsidiebeleid voor duurzame energie. Je ziet daarom veel huizen met daken die bedekt zijn met zonnepanelen, en niet alleen op het platteland, maar ook in woonwijken.

Er zijn verschillende nieuwbouwlocaties. Veel Nederlanders kiezen voor de zogenaamde woonparken net over de grens. Sommige projectontwikkelaars doen voorkomen alsof bijna alle kavels verkocht zijn terwijl dat feitelijk niet zo is. Daarom is het handig om dat vooraf goed te onderzoeken. Je kunt bijvoorbeeld proberen om contact op te nemen met de eigenaar van een verkocht kavel.

windmolens

5: Veel boeren hebben hun land beschikbaar gesteld voor de plaatsing van enorme windmolens.

In Münsterland zijn regelmatig dorpsfeesten. Daar word je als Nederlandse dorpsbewoner ook voor uitgenodigd. Je hoeft er niet persé aan deel te nemen. Wat dat betreft is het niet zo’n sociale verplichting als in andere gebieden, zoals het noordelijker gelegen Emsland.

Als je van plan bent om ook in Duitsland te gaan werken, is het verstandig om in de buurt van een grote plaats te gaan wonen. Op het platteland is er namelijk minder werkgelegenheid.

 

 

Klik hier voor ons woningaanbod
van 115 huizen en appartementen
te koop in Nordrhein-Westfalen - Duitsland



Bovenstaande woningen is slechts een klein deel van ons aanbod. Wilt u uitgebreid kunnen zoeken klik dan op onderstaande link:

115 huizen te koop in Nordrhein-Westfalen - Duitsland