Logo HUISenAANBOD.nl
international properties realty logo second homes logo emigration
logo logo logo UW HUIS VERKOPEN ?

Spanje special - Huren of verhuren in Spanje


Huren of verhuren in Spanje

Een tweede huis in Spanje is leuk, maar brengt wel de nodige kosten met zich mee. Veel Nederlanders besluiten daarom om hun Spaanse woning een deel van het jaar te verhuren. Maar hoe pak je dat eigenlijk aan?

Zorg in de eerste plaats dat u op de hoogte bent van de huurwet in Spanje. Schakel de juiste tussenpersoon in en doe geen zaken met de eerste de beste. Houd zelf de regie in handen. Een standaard huurovereenkomst ligt bij de tabakszaak. Dat lijkt handig, maar laat een gestor of advocaat een huurovereenkomst op maat opstellen onder uw eigen voorwaarden (binnen de wet natuurlijk).

Huurwet in Spanje (LAU)
De huurwet (LAU) is van 1964 en regelt de huur voor zowel woon- als bedrijfsruimte. Op 1 januari 1995 is deze oude wet herzien, met terugwerkende kracht tot 1985. Dat is maar goed ook want de oude wet gaf de huurder het recht om tot in de eeuwigheid te mogen blijven huren zonder huurverhogingen en met het recht om de overeenkomst over te dragen aan familieleden. Nog steeds profiteren mensen hiervan. Sommige families wonen al generaties lang voor een paar tientjes midden in het centrum van de grote steden.

De ooms, tantes, nichtjes, neefjes en alle andere verre familieleden maken nu geen aanspraak meer op de huurovereenkomst. Merkwaardig is wel dat de Spanjaarden in wet geregeld hebben dat de kinderen van de ouders het recht hebben de huurovereenkomst te mogen overnemen tot ze 25 jaar zijn. Daarna mogen ze nog maximaal twee jaar blijven huren.

Rechten en plichten
Sinds 1995 definieert de huurwet de rechten en plichten van zowel de huurder als de verhuurder. De wet beschermt enerzijds de verhuurder tegen misbruik van zijn huis en anderzijds wordt het woonrecht van de huurder gewaarborgd.

Tijdelijke verhuur
Bij verhuur van minder dan een jaar valt u niet onder de huurwet (LAU). U krijgt dan te maken met tijdelijke verhuur (Arriendos de temporada). Dit is de meest gebruikelijke overeenkomst in Spanje. Als verhuurder heeft u zo de meeste grip op uw eigendom. De overeenkomst wordt dan steeds weer voor een jaar afgesloten.

Inventaris
Laat in uw huurovereenkomst duidelijk vermelden wat de rechten en plichten zijn van de huurder en van u. Vermeldt ook duidelijk dat het om een tijdelijke huurovereenkomst gaat. Het is verstandig om uw woning gemeubileerd te verhuren en hiervoor een inventarisatielijst op te laten stellen, die door de huurder ondertekend moet worden. De huurovereenkomst bestaat dan uit twee delen: een voor de verhuur van de woning en een voor de verhuur van de inventaris.

Huren of verhuren in Spanje

Borg (Fianza)
Het is verstandig om een borg te vragen van de huurder. Als door toedoen van de huurder schade aan uw huis of inboedel ontstaat, kunt u de borg aanwenden om de schade te herstellen. Deze borg mag maximaal één maand huur zijn.

Agentschap
Laat u de verhuur liever over aan een agentschap? Ga dan niet in zee met de eerste de beste.Als u zelf weinig tijd hebt, kan een agentschap uitermate handig zijn. Ze ontvangen nieuwe huurders, beheren de sleutel, doen kleine reparaties, kunnen ervoor zorgen dat het huis schoon blijft en innen de huur. Na aftrek van hun eigen deel maken ze deze naar u over. Ze vragen hier een percentage van de huur voor. Meestal tussen de 25% en 40%. Leg de afspraken met uw agentschap vast in een overeenkomst.

Belastingdienst
U moet de huurinkomsten opgeven aan de belasting en uw woning aanmelden, zodat het een status krijgt dat u het mag verhuren. U moet 25% afdragen aan de belastingdienst. Wanneer uw woning via een agent wordt verhuurd, dienen zij 25% van uw netto-huurinkomsten (huuropbrengst na kosten) af te dragen. Om verhuur te bevorderen ontvangen huiseiganeaars een korting van 50% op deze belasting. Bovendien mogen ze de kosten aftrekken voor onderhoud en renovatie. Bij verhuur aan familie en goede vrienden hoeft er geen inkomstenbelasting te worden afgedragen.

Bron: Second Home Meetingpoint

 

 

Klik hier voor ons woningaanbod
van 11294 huizen en appartementen
te koop in Costa Blanca - Valencia (Regio) - SpanjeBovenstaande woningen is slechts een klein deel van ons aanbod. Wilt u uitgebreid kunnen zoeken klik dan op onderstaande link:

11294 huizen te koop in Costa Blanca - Valencia (Regio) - Spanje